Artykuły

Trądzik pospolity, a sposób odżywiania się.

Trądzik pospolity, a sposób odżywiania się.

Czym jest trądzik pospolity? Dr. Luiza Marek w swoim artykule definiuje ją jako „przewlekłą chorobę aparatu włosowo – łojowego, której towarzyszy łojotok. Cechuje się występowaniem zaskórników otwartych i zamkniętych, grudek, krost, guzków, pseudocyst i torbieli ropnych umiejscowionych w okolicach łojotokowych (twarz, plecy).” W skrócie, to co najczęściej pojawia nam się na twarzy, co wszelkimi sposobami próbujemy ukryć oraz czego chcemy pozbyć się raz na zawsze. Problemy z trądzikiem najczęściej dotykają młodzież w przedziale wiekowym od 17 – 25 lat i obejmują ponad 80% osób z tej grupy wiekowej. Później u większości trądzik powoli zanika, ale i tak około 20% starszej populacji ciągle się z nim boryka, a leczenie niestety jest długotrwałe. Co więc leży u podstawy trądziku? Odpowiedź brzmi, zaburzenia hormonalne występujące głównie podczas pokwitania oraz predyspozycje genetyczne.

 

Hormony odpowiedzialne za trądzik, to przede wszystkim hormony płciowe m.in. androgeny. Powodują one nadmierną produkcję łoju ze zmianą jego składu, przy jednoczesnym rogowaceniu ujść, którymi prawidłowo miał zostać wydzielony. Tak właśnie powstaje zaskórnik czyli czop składający się z łoju i zrogowaciałych komórek. Miejsce to jest idealne dla bakterii, a zwłaszcza dla Propionibacterium acnes, które odpowiedzialne są za miejscowy stan zapalny wokół zajętych gruczołów łojowych. Do innych czynników mających wpływ na wystąpienie trądziku, należą zaburzenia immunologiczne, psychologiczne, a także środowiskowe w których wymienić możemy czynniki żywieniowe. Tak więc pytanie brzmi, czy sposób odżywiania się ma wpływ na wystąpienie trądziku? Odpowiedź nie będzie prosta, ponieważ mało jest jak dotąd dobrze przeprowadzonych i wiarygodnych badań naukowych, które by to schorzenie dokładnie przeanalizowało.

 

Kraje wysoko rozwinięte, w których zachorowalność na choroby cywilizacyjne ciągle wykazuje tendencję wzrostową, jeśli chodzi o sposób odżywiania się, cechują się bardzo częstym spożywaniem żywności wysoko przetworzonej, gdzie naturalny produkt przechodzi wiele procesów zanim trafi na sklepową półkę. Naukowcy z całego świata już powiązali zachodni styl życia ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na otyłość, cukrzycę typu II czy choroby układu krążenia, a także na nowotwory. Obecnie obserwuje się, że w wielkich miastach trądzik występuje częściej niż np. wśród mieszkańców wsi czy konkretnych społeczności. Naukowcy z Turcji postanowili przebadać grupę 2300 nastolatków w wieku 13 – 18 lat. Zauważyli związek pomiędzy wystąpieniem trądziku, a nadmiernym spożywaniem produktów bogatych w cukry proste, tłuszcze trans, żywności typu fast food. Podobne badania przeprowadzili badacze z Malezji, gdzie z kolei grupę badaną stanowiły osoby pomiędzy 18 a 30 rokiem życia. Zaobserwowali podobne zjawisko. Są to na razie tylko przesłanki, przemawiające za niekorzystnym sposobem odżywiania się na powstawanie trądziku. Jednym z badanych czynników jest IG spożywanych produktów. Co to takiego? Indeks glikemiczny (IG) to nic innego jak wskaźnik, który określa wzrost poziomu cukru we krwi po spożyciu danego produktu, zawierającego w swoim składzie węglowodany. Wszystkie złożone tj. pełnoziarniste pieczywo, makarony, kasze , brązowy ryż, warzywa, wykazują niski indeks glikemiczny, zaś produkty zawierające znaczne ilości cukrów prostych będą miały wysoki poziom IG (słodycze, biała mąka, pieczywo, płatki kukurydziane itd.) Jaki jest związek pomiędzy indeksem glikemicznym, a wystąpieniem trądziku? Wysoki IG produktu wpływa na poposiłkowy wzrost glikemii znacznie go podnosząc, co z kolei powoduje hiperinsulinemię, czyli nagły wzrost wydzielania insuliny. Ale na tym nie koniec, ponieważ insulina daje początek całej kaskadzie zmian hormonalnych, m.in. pobudzona zostaje synteza wcześniej wspomnianych androgenów, a hamowana zostaje produkcja białka, którego zadaniem jest wiązanie hormonów płciowych. I tak koło się zamyka, następuje nasilone wydzielanie łoju przy jednoczesnej keratyzacji ujść – zaskórnik. W takim wypadku należy rozważyć przejście na dietę o niskim indeksie glikemicznym.

 

Co z mlekiem? Badania nie do końca potwierdzają silny związek pomiędzy tym produktem, a występowaniem trądziku. Należy jednak wziąć pod uwagę, że mleko i produkty mleczne charakteryzują się tym, że wywołują wysoką odpowiedź insulinową (bardzo wysoki ładunek glikemiczny) w stosunku do zawartych w nich węglowodanów . Poza tym, mleko dostarcza pewnych ilości steroidowych substancji, które są prekursorami hormonów androgennych. W Stanach przepadano 37.000 kobiet, które spożywały mleko krowie, zaobserwowano, że zmianie uległ poziom białka wiążącego hormony płciowe, co powiązano z jednoczesnym wystąpieniem u badanej grupy trądziku.

 

Czekolada to kolejny kontrowersyjny produkt. Do dziś nie udowodniono jednoznacznie by miała ona bezpośredni wpływ na trądzik. Z drugiej strony jest to produkt, który zawiera cukry szybko wchłaniane, powodujące hiperinsulinemię. Tak więc istnieją przesłanki, że czekolada może zaostrzać epizody trądziku lecz pod uwagę należy także wsiąść predyspozycje każdego z nas.

 

W przypadku trądziku często zaleca się witaminę A. Otóż jej zadaniem jest normalizowanie wydzielania łoju, a znajdziemy ją m.in w czerwonych i pomarańczowych warzywach, jajach, nabiale. Witaminy z grupy B, zwłaszcza PP i B6 wykazują działanie podobne do tonika, niedobór witaminy B2 prowadzi do nadmiernego wydzielania łoju. Witamina E jako antyoksydant chroni skórę przed działaniem wolnych rodników, dlatego warto w swojej diecie spożywać produkty w nią bogate (oleje roślinne, gruboziarniste produkty zbożowe, jaja). Ważnym minerałem jest cynk, który ma działanie lecznicze jeśli chodzi o trądzik, ułatwia również gojenie się ran. Znajdziemy go w owocach morza, strączkowych, rybach, kaszach, słoneczniku. Błonnik pokarmowy z kolei napędza oczyszczanie organizmu z toksyn, które także wykazują niekorzystny wpływ na trądzik. Sól jodowana, obecna w większości produktów u osób ze skłonnościami do zmian trądzikowych może zaostrzać objawy. Zaleca się stosowanie soli morskiej oraz ograniczenie produktów zawierających znaczne ilości ukrytej soli.

 

Stan zapalny, który często towarzyszy zaskórnikom może być wynikiem zaburzonego stosunku kwasów omega – 6 do omega – 3, co również jest charakterystyczne dla diety krajów wysokorozwiniętych. Ryby takie jak śledź, makrela, łosoś, sardynki czy tuńczyk oraz olej lniany, nasiona lnu itd., dostarczają kwasów omega - 3, które hamują stan zapalny.

 

Czynnikiem zaostrzającym zmiany trądzikowe, którego nie można pominąć jest stres – nasz nieodłączny kompan. Problem z nim taki, że w nadmiarze bardzo może zaszkodzić. Jest odpowiedzialny za podwyższony poziom powstających w organizmie glikokortykosteroidów i androgenów, które istotnie wpływają na objawy trądziku jak już wielokrotnie było wspomniane.

 

Obecny styl życia jak się okazuje jest dla nas jednym wielkim zagrożeniem. W przypadku trądziku, nie można jednoznacznie wskazać produktów definitywnie zabronionych, ponieważ każdy z nas jest inny. U pewnej grupy czekolada np. spowoduje zaostrzenie wspomnianego schorzenia, u innych nie nasili objawów. Warto obserwować swój organizm, pamiętając przy tym, że należy odczekać pewien okres czasu (około 6 miesięcy) by zobaczyć czy dany produkt ma wpływ czy też nie na wystąpienia trądziku.

Przeczytaj również

Szukaj

Zapytania

Witam serdecznie, moja mama 75 letnia kobieta ostatnimi czasy miała wypadek samochodowy, w którym doznała urazu stawu biodrowego. Musiała przejść operację endoprotezowania. Aktualnie jest w domu jednakże nie potrafi się poruszać o własnych siłach. Na rehabilitację z NFZ niema co marzyć, dlatego szukam kogoś z Warszawy, kto za racjonalne wynagrodzenie podejmie się skutecznej rehabilitacji.
Odpowiedzi (1)
Witam, mam 35 lat mieszkam w okolicach mocno zalesionych. W związku z nagłaśnianiem problemu boreliozy, oznaczyłam przeciwciała w kierunku borreli w dwóch klasach (IgG i IgM). Okazało się, że wynik IgG jest dodatni IgM ujemny. Poza występującymi od czasu do czasu dolegliwościami bólowymi stawów (głównie kolan)co dotychczas wiązałam z wysiłkiem fizycznym. Nie odczuwam innych dolegliwości. Czy taki wynik wymaga pogłębienia diagnostyki? Test (western blood) lub ewentualnego leczenia antybiotykiem?? Dziękuję za odpowiedzi.
Odpowiedzi (0)
Cześć wszystkim, Mam 40 lat, dotychczas nie chorowałam poważnie. Od kilku lat miewam uczucie szybkiego bicia serca trwające od kilku do kilkudziesięciu sekund. Była u lekarza rodzinnego w EKG bez zmian. Odbyłam konsultacje kardiologiczną 2 lata temu. Wykonano Holtera- EKG w którym nie stwierdzono u mnie zaburzeń rytmu (wynik prawidłowy) Obecnie opisywane epizody zdarzają się coraz częściej i nie wiem co robić, proszę o poradę lub opinie!
Odpowiedzi (0)