Artykuły

Walka o mocne kości - osteoporoza a dieta.

Walka o mocne kości - osteoporoza a dieta.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) definiuje osteoporozę jako metaboliczną chorobę szkieletu, charakteryzującą się zaniżoną w stosunku do normalnej masą kości i zaburzoną jej mikroarchitekturą, wiodącą do wzmożonej łamliwości kości.

 

            W okresie szybkiego tempa budowy masy kostnej szczególnie ważne jest zapewnienie optymalnych warunków do prawidłowego przebiegu procesów przebudowy. Szczytowa masa kostna (najwyższa osobnicza masa kości) jest osiągana w drugiej (szkielet osiowy) lub trzeciej (szkielet obwodowy) dekadzie życia. Następnie, po kilkuletnim okresie stabilizacji, rozpoczyna się fizjologiczny proces utraty masy kostnej, co jest nieodłącznie związane z procesem starzenia się organizmu.

 

            Masę kostną obniża nadmiar w diecie białka, witaminy A, sodu, kofeiny, alkoholu, palenie tytoniu i wskaźnik Body Mass Index – BMI < 18,5. Natomiast pozytywnie wpływa odpowiednie z zapotrzebowaniem organizmu spożycie wapnia, magnezu, witaminy D, witaminy C, witaminy K, a także zapewnienie właściwych proporcji między wapniem i fosforem oraz obecność izoflawonoidów w diecie.

 

            Bardzo ważne znaczenie w leczeniu żywieniowym i zapobieganiu osteoporozie ma odpowiednia podaż wapnia w diecie. W razie niedoboru wapnia w jadłospisie organizm pobiera wapń z kości. Rola wapnia jako krytycznego czynnika żywieniowego w zapobieganiu i leczeniu osteoporozy jest nie do przecenienia. Najbardziej wartościowym źródłem wapnia w diecie jest mleko i produkty mleczne. Również dobrymi źródłami wapnia są konserwy rybne zawierające kościec (sardynki, szproty), jaja, kasze różnoziarniste, nasiona roślin strączkowych, warzywa liściaste, orzechy, kakao.

 

            Dieta powinna być bogata w pełnowartościowe białko, węglowodany o niskim indeksie glikemicznym oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Białko powinno stanowić 10-15% wartości kalorycznej diety, tłuszcz 15-30%, a węglowodany 55-75%.WNKT 0,89-29,81g, cholesterol <300mg, błonnik pokarmowy 25- 34g. Dieta powinna zawierać odpowiednią ilość witaminy D, której źródłem są mleko i jego przetwory. Zalecana ilość to 5µg/dobę. Zalecana ilość białka to około 1,2g na kilogram masy ciała. Potas podaje się w ilości powyżej 350mg. Jego źródłem są warzywa i owoce, zwłaszcza suche nasiona roślin strączkowych, ziemniaki gotowane i pieczone w łupinach, zielona pietruszka, seler, marchew, pomidor, kapusta, banany, śliwki, porzeczki, suszone owoce. Magnez w ilości powyżej 300mg, którego źródłem w diecie są suszone nasiona roślin strączkowych, otręby pszenne i ryżowe, warzywa liściaste i kapusta, chleb razowy, orzechy. Wapń podaje się w ilości 1000mg. Zalecany stosunek wapnia do fosforu w diecie od 1,5:1 do 1:1. Optymalnie 700mg.

Przeczytaj również

Szukaj

Zapytania

Witam, mam 35 lat mieszkam w okolicach mocno zalesionych. W związku z nagłaśnianiem problemu boreliozy, oznaczyłam przeciwciała w kierunku borreli w dwóch klasach (IgG i IgM). Okazało się, że wynik IgG jest dodatni IgM ujemny. Poza występującymi od czasu do czasu dolegliwościami bólowymi stawów (głównie kolan)co dotychczas wiązałam z wysiłkiem fizycznym. Nie odczuwam innych dolegliwości. Czy taki wynik wymaga pogłębienia diagnostyki? Test (western blood) lub ewentualnego leczenia antybiotykiem?? Dziękuję za odpowiedzi.
Odpowiedzi (0)
Witam serdecznie, moja mama 75 letnia kobieta ostatnimi czasy miała wypadek samochodowy, w którym doznała urazu stawu biodrowego. Musiała przejść operację endoprotezowania. Aktualnie jest w domu jednakże nie potrafi się poruszać o własnych siłach. Na rehabilitację z NFZ niema co marzyć, dlatego szukam kogoś z Warszawy, kto za racjonalne wynagrodzenie podejmie się skutecznej rehabilitacji.
Odpowiedzi (1)
Cześć wszystkim, Mam 40 lat, dotychczas nie chorowałam poważnie. Od kilku lat miewam uczucie szybkiego bicia serca trwające od kilku do kilkudziesięciu sekund. Była u lekarza rodzinnego w EKG bez zmian. Odbyłam konsultacje kardiologiczną 2 lata temu. Wykonano Holtera- EKG w którym nie stwierdzono u mnie zaburzeń rytmu (wynik prawidłowy) Obecnie opisywane epizody zdarzają się coraz częściej i nie wiem co robić, proszę o poradę lub opinie!
Odpowiedzi (0)